Sars-Cov-2 (Covid-19) Antikor Testi

Yöntem Tıp Laboratuvarı

Sars-Cov-2 (Covid-19) Antikor Testi

Yöntem Tıp Laboratuvarı

Geçmişten günümüze birçok enfeksiyona maruz kalabilen insan vücudu, bağışıklık sistemini tehdit eden bu enfeksiyonlara karşı antikor oluşturarak gelecekte oluşabilecek potansiyel tehditlere karşı savunma mekanizması geliştirir. Bu antikorlar immunoglubinler adı verilen proteinlerdir. Antikorlar, enfekte olmuş kişilerin kanında bulunur ve enfeksiyonlara karşı oluşan bağışıklık durumunu gösterir. Antikor testleri, enfeksiyonlara karşı oluşturulan immunoglobulinlerin (IgG, IgA,IgM) analizini içermektedir.
Koronavirüs genomları 4 ana yapısal proteine sahiptir. Bunlar; Spike (S), Membran (M), Zarf (E) ve Nükleokapsid (N) proteinleridir. Koronavirüse karşı oluşan bağışıklık seviyesini belirlemek için bu proteinlere karşı oluşan doğru antikorları hedef almak büyük önem taşımaktadır. Sars-Cov-2 virüsüne karşı yapılan aşılama sonrasında veya virüse bağlı enfeksiyonda, insan vücudu temel olarak iki antijenik yapıya karşı antikor oluşturur. Bunlar Spike proteini ve N proteinidir.
N proteinine karşı oluşan IgG antikor ölçüm testi, geçirilmiş enfeksiyon tanısını desteklemek, Sars-Cov-2 PCR test sonucu negatif (-) ancak hastalığın sonlanmaya yakın döneminde hastalık belirtisi ile başvuran hastaları belirlemek için kullanılmaktadır.
S proteinine karşı oluşan IgG antikor ölçüm testi, aşılama sonrası oluşan antikor seviyesini belirlemekte daha büyük rol oynamaktadır. Sars-Cov-2 virüsü, kendi Spike proteinlerinin reseptör bağlanma bölgesini (RBD) kullanarak konakçı hücredeki ACE2 reseptörüne yüksek afinite ile bağlanmaktadır. Bağlantı sağlayan Spike proteini, viral membran ile insan hücre membranının birleşmesine olanak sağlayarak virüs genomunun insan hücrelerine girmesine ve enfeksiyonun başlamasına sebep olur. Araştırmalar, S proteininin viral bağlanma, füzyon ve girişte çok önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Aynı zamanda S proteininin, nötralize edici antikorları ortaya çıkarmakta ana antijen olduğu gösterilmiş ve antikor ölçüm testlerinde en verimli hedef bölge olarak belirlenmiştir.
Covid-19 enfeksiyonu için hangi antikorlara bakılmaktadır?
Covid-19 enfeksiyonunun tespitinde IgG, IgM ve IgA olmak üzere farklı antikor tipleri analiz edilebilmektedir. Antikor testleri kişiden alınan kan örneğinden elde edilen serum ile ölçülmektedir.
Covid-19 antikor test sonuçları nasıl değerlendirilmelidir?

  • IgG Pozitif: Sars-Cov-2 virüsüne maruz kalındığını gösterir. Eğer tek başına pozitif ise enfeksiyonun aktif dönemi sonlanmış ve bağışıklık olumlu yönde yanıt oluşturmuş demektir. Eğer IgM ile birlikte pozitif ise aktif enfeksiyon döneminin sonuna gelindiğini gösterir. Ancak 3-4 hafta sonra tekrar test yapılmasında fayda vardır.
  • IgM Pozitif: Sars-Cov-2 virüsü ile karşılaşıldığını ve aktif enfeksiyon sürecinin içerisinde olunduğunu gösterir.    

Covid-19 antikorları nasıl tespit edilir?
Covid-19 hızlı kart testlerinin (Rapid test/Card test) doğruluğu ve güvenilirliği düşüktür. Makro-ELISA, ECLIA veya Mikro ELISA yöntemleri ile %99,8 oranında doğrulukla IgG antikor düzeylerini tespit etmek mümkündür.

 

Covid-19 antikor testi ne zaman yapılmalıdır?
Sars-Cov-2 ile karşılaşmış, semptomsuz geçiren ve hastalığı geçirmiş kişiler istedikleri bir zaman diliminde yaptırabilirler. Aşılama sonrasında ise 2.doz aşı olunduktan 21 gün sonrasında IgG testi yapılabilir.